Живи, Надіє!



Відзнаки ради

 

 


 Докладніше


Вхід працівників

Введіть логін та/або пароль — хибні. Спробуйте еще раз.
Перенаправлення...
 

Живи, Надіє!

25 лютого, Московський суд розглядав апеляцію української льотчиці та народного депутата Надії Савченко, і залишив її під вартою. Надія брала участь у засіданні суду за допомогою відеозв'язку. У неї вже не було сил стояти чи сидіти, лише – лежати. Надія заявила, що до наступного судового засідання може не дожити... Але голодування припиняти не збирається… Як відомо, вона голодує більше 80 днів. Зрозуміло, що рахунок пішов на дні, а, скоро піде на години. Зрозуміло, що Надія не відступиться, як не відступиться її головний кат.

В день початку весни, 1 березня, мешканці різних міст України і світу долучилися до глобальної акції підтримки української льотчиці Надії Савченко. Небайдужі люди вийшли  на центральні площі своїх міст і містечок, щоб нагадати суспільству про героїзм незламної Надії.  Гайворонці також приєдналися  до всеукраїнської акції на підтримку української полонянки. В заході взяли участь депутати Гайворонської районної та міської рад від ВО «Батьківщина», представники громадських організацій та політичних партій демократичного спрямування.

Як і птахам, пілотам-жінкам
Підкоряється небо високе.
Все за мрію дитинства віддам,
Щоб літати у висі, мов сокіл.

Розпочав мітинг депутат районної ради А. А. Кадіков, який  розповів про життєвий шлях Надії Савченко. Він зазначив, що зараз дні та хвилини не на її користь. Іншої такої акції може не бути. Андрій Андрійович звернувся до присутніх підтримати відкритий лист письменника Володимира Войновича до Президента Росії, в якому автор пояснив наслідки можливої загибелі української бранки.

Про страждання та біль материнського серця Марії Іванівни – матері Надії  розповіла Н. І. Кулініч – голова правління Гайворонського районного громадського  об’єднання «Громадянське суспільство».  Щодня, на колінах  мати просить Бога врятувати її доньку. Вірить, що Надію вдасться врятувати спільними зусиллями, однак на російське правосуддя жодних надій не покладає.  В підтримку Надії, за здоров’я української військовополоненої льотчиці  молились в храмах  християни Гайворонського району.  «Молимося за Вас! Господь – милостивий, і Він сильніший за диктаторів, що тримають Вас у неволі» - таку думку висловлюють віряни храму Іоанна Предтечі, що у місті Гайвороні..

З обуренням  та засудженням дій  поліцейських, які  в кількості 17- 18 чоловік, із собакою, супроводжують знесилену голодуванням Надію на суд, виступила депутат міської ради З. П. Грабова -  «Це ж треба так боятися маленької, худої, незламної дівчини?». Вона зачитала уривок із віршу російського поета з Орловської області О. Бившего:

Вот кто воин! - Учитесь, мужчины,

Асы битв, ратных дел мастера!

За свободу и честь Украины

Встала храбрая ваша сестра!

До учасників зібрання долучилися представники молоді  із закликом «Живи, Надіє!». Творчі люди об’єдналися у прагненні підтримати  українську льотчицю поетичним словом, своєю позитивною енергією, додати  сил у нерівній боротьбі. «Для нас Надія Савченко є прикладом стійкості і гідності. Вона навіть за гратами продовжує боротьбу з агресором й не думає опускати рук. Як не у бою, то на лікарняному ліжку, Надія не здається ворогу і залишається вірною Україні, своєму народу і військовому обов’язку» -  такий основний зміст поетичних рядків, які звучали  на честь Надії Савченко.

Українська Жанна Дарк - Надія Савченко вже увійшла в історію. На її прикладі буде виховане не одне покоління українських патріотів, про неї будуть писати вірші, знімати фільми, її ім'ям будуть називати вулиці.

Від організаторів акції Л. Пашковська подякувала присутнім за громадянську позицію, патріотизм та побажали усім Миру, Надії, Віри та Любові.

А вже 2 березня Президент Петро Порошенко присвоїв народному депутату України, члену делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи Надії Савченко звання «Герой України». Глава держави підписав відповідний Указ. «Надія є символом незламності українського духу та героїзму, символом того, як треба захищати і любити Україну. Символом нашої перемоги», – заявив Президент.

Петро Порошенко відзначив мужність і стійкість українки, яку було взято в полон, злочинним чином перевезено до держави-агресора і яка тривалий час зазнає психологічного тиску та вимушена голодувати на знак протесту. Президент також відзначив, що Надія Савченко є символом того, як багато залежить від однієї людини. «Ми зробимо все можливе для того, щоб визволити Вас з полону. Я дуже сподіваюся, що буду мати можливість вручити Вам «Золоту Зірку Героя України», – сказав Президент.

33-річна українська військова, депутат Верховної Ради та член парламентської делегації у ПАРЄ Надія Савченко з липня 2014 року перебуває у в’язниці в Росії. На знак протесту вона голодує вже 80 днів. (За матеріалами сайту http://www.president.gov.ua/)

 

ВАЖЛИВО!


© 2022. Гайворонська районна рада